Steklene ograje

Samonosne steklene ograje so sofisticirana in elegantna rešitev za zaščito, zato z njimi pogosto opremljamo stopnišča, galerije in balkone. Pri omejevanju zunanjih površin in zaščiti so priljubljene predvsem zato, ker nudijo varnost, a ne omejujejo pogleda.

V notranjih prostorih, kjer so poleg samonosnih steklenih ograj pogostejše steklene ograje na kovinskih nosilcih, oziroma vpete v profil, steklo skrbi za estetski zaključek stopnic ali galerije. Lahko se odločimo tudi za uporabo držala, ki naredi zgornji rob ograje prijetnejši na dotik. Ta je lahko v leseni ali inox izvedbi.

Zelo pogosto se uporabljajo za zaščito pri tako imenovanih francoskih oknih. Z njimi poskrbimo za varnost, obenem pa tudi za zadostno količino svetlobe v prostoru.

Steklene ograje morajo biti izdelane iz varnostnega stekla, torej kaljenega ali lepljenega, v večini primerov se pritrjujejo točkovno. Varnostno steklo se prav tako priporoča za ograje vpete v profil, saj je zelo odporno na razne mehanske obremenitve.

Lahko so izdelane iz ravnih steklenih plošč, prav tako pa je na primer za zavita stopnišča možna izdelava ukrivljenih. Uporablja se lahko več različnih vrst stekla, prav tako je mogoče poigravanje z barvami. Tako kot pri drugih steklenih površinah je tudi pri ograjah možno peskanje, graviranje in tisk, ki lahko poskrbi za bolj dovršen videz. Zelo estetska je kombinacija steklenih stopnic pritrjenih na stekleno ograjo.

Notranje ograje

Zunanje ograje