Steklo

Steklo je naraven material, ki lahko prevzame na tisoče oblik, njegove lastnosti pa so odvisne predvsem od tega, na kakšen način ga obdelamo oziroma s kakšnim postopkom poskrbimo za oplemenitenje. S pomočjo visokih temperatur in hlajenja, pridobivamo kaljena varnostna stekla, ki imajo v primerjavi z navadnim steklom precej boljše lastnosti. Z lepljenjem pridobivamo lepljena varnostna stekla, ki so trdnejša. Ne le, da jih je tako rekoč nemogoče razbiti, zadržijo celo krogle. S sestavljanjem stekel z vmesnimi zračnimi komorami pa dobimo izolacijska stekla. Ta nudijo toplotno in zvočno izolacijo, ki pomagata privarčevati pri energiji, potrebni za ogrevanje in hlajenje stavbe, prav tako pa poskrbijo za protihrupno zaščito.

Za poseben videz v prvi vrsti poskrbimo s samo izbiro stekla, v nadaljevanju pa z njegovo dodatno obdelavo. Med te storitve umeščamo peskanje, brušenje, graviranje, sestavljanje vitražev in vse tisto kar daje steklu večjo vrednost ter stekleno ploščo klasičnega videza spreminja v steklarski umetniški izdelek z dodano vrednostjo. Vse omenjene obdelave skrbijo, da dobijo izdelki povsem prilagojen in po želji tudi popolnoma unikaten končni videz. Nekateri postopki se lahko izvedejo z računalniškim vodenjem oziroma avtomatizirano, velikokrat pa je potrebno tudi nekaj ročnega ustvarjanja. Gotovo pa je, da ne gre brez umetniške žilice.

Različne vrste stekla strežejo različnim namenom, ob pravilni izbiri pa zagotovo odlično opravljajo svojo funkcijo in skrbijo za svetlobo, varnost in udobje. Steklo, ki ga oplemenitimo s sodobnimi metodami, predstavlja v prvi vrsti zaščito in trdnost, a pozabiti ne gre niti na njegovo estetsko vrednost. Prav zaradi te se steklo vse pogosteje uporablja kot gradbeni element, brez katerega si sodobne arhitekture ne znamo več predstavljati. Z njim izboljšujemo videz zunanjosti stavb, prav tako pa ga uporabljamo v notranji arhitekturi. Steklo je namreč bivanju in delu prijazen material, ki pomaga v prostoru uporabljati naravno svetlobo, poleg tega pa je tudi ekološki material, saj ga lahko v nedogled recikliramo.

Zaupajte nam vaše želje in svetovali vam bomo, kako lahko vaša stekla pridobijo dodatno estetsko vrednost.

Zgodovina steklarstva

Zgodovina steklarstva sega v daljno leto 3300 pred našim štetjem, v Egipt. Od tam se je preko Rima razširilo v Evropo. Benetke so postale glavno središče steklarske industrije in so še danes zelo znane po muranskem steklu.

Naravno steklo je obstajalo že od nekdaj, saj so se nekatere kamnine ob pojavih, ki povzročijo visoko temperaturo, kot na primer vulkanski izbruhi, udarci strele stopile, nato pa hitro ohladile in strdile. V kameni dobi je takšno steklo človek uporabljal kot orodje za rezanje.

Prvi izdelki iz stekla, večinoma gre za neprozorne steklene bisere, so našli v Egiptu in vzhodni Mezopotamiji. Votla steklena telesa naj bi prvi izdelovali egipčanski obrtniki po letu 1500 pred našim štetjem in sicer s tehniko peščenega jedra. Na kovinsko palico so dali mešanico gline in gnoja ter jo oblikovali tako, kot naj bi bile videti notranje stene želene posode. Tako imenovano peščeno jedro so potopili v posodo z raztopljenim steklom. Med celotnim postopkom so izdelek segreli in površino gladili na ploščatem kamnu. Ročaj, stojalo in vrat so pritrdili naknadno, nato pa so steklo ohladili. Nazadnje so palico odstranili in izpraskali peščeno jedro. To tehniko so uporabljali le za izdelavo manjših posod, kot so vaze in posode za kozmetiko.
Na slovenskem ozemlju sta bili na začetku 16. stoletja ustanovljeni dve steklarni (v Ljubljani), kjer so delali benečanski steklarji. Za raztapljanje stekla je bila potrebna velika količina drv, zato so steklarne postavljali kar v gozdove ali njihovo neposredno bližino. Ko so zaloge lesa pošle, so prenehale z obratovanjem. Za proizvodnjo stekla je bil potreben tudi kremenov pesek, katerega je bilo dovolj na Goriškem in tako so tudi tam ustanovili steklarno. V začetku 18.stoletja so Habsburžani postavili steklarno v Trnovskem gozdu, kjer so izdelovali steklenice iz temno zelenega stekla, za transport španskih vin na Orient.
V moderni dobi pa je industrijsko pomembna predvsem proizvodnja ravnega stekla. ki ga je leta 1959 razvil Sir Alastair Pilkington.

S tehnološkim napredkom so se možnosti v steklarstvu močno povečale. Če so bili v preteklosti steklarji omejeni le na zastekljevanje stavbnega pohištva (okna, vrata), je danes postalo steklo zelo uporabljan material tudi pri individualnih gradnjah.