Obdelava robov - brušenje

Robovi stekel in ogledal, ki niso umeščeni v okvir, morajo biti zaradi nevarnosti ureznin brušeni. Možno je tudi estetsko brušenje, s katerim dajemo robovom še izrazitejšo obliko. Steklo, oziroma zrcalo, se lahko zaključi z ravno brušenim robom, brušenjem pod kotom in enojno ali dvojno »stopničasto« brušenim OG robom. Način obdelave je odvisen od same debeline stekla, debelejše kot je, več možnosti imamo na razpolago. Zelo zanimiva je tudi ročna obdelava robov – Edge Scalloping, ki je možna tako na pravilnih kot tudi nepravilnih oblikah.

Brušenje robov je tako kot pri prosojnem ali barvnem steklu zanimivo tudi pri ogledalih in široki paleti stekel z vzorci.

Glede na tehniko brušenja in orodje, ki se za to uporablja, lahko robove stekel brusimo in poliramo do visokega sijaja. Lahko se odločimo za posnemanje robov, grobo brušenje, oziroma brušenje brez poliranja. Na ta način ustvarimo robove, ki so na videz zanimivejši, pri steklu pa dobimo vtis, da ni enotno, temveč sestavljeno iz kombinacije različnih stekel – a dejansko so različne zgolj njegove površinske lastnosti.

Nekaj primerov obdelav