Fazetiranje stekel

Fazetiranje stekel in ogledal je nadgradnja obdelave robov s klasičnim brušenjem. Poskrbi za poseben videz, saj je steklo oziroma ogledalo ob robu brušeno pod minimalnim kotom, tako lahko v steklu samem ustvarimo videz okvirja. Odločite se lahko za fazetiranje stekel večjih površin, pa tudi manjših, ki jih nato medsebojno sestavimo v zanimivo ogledalo oziroma poskrbimo za vstavljanje stekel v okvir z vmesnimi letvami. Postopek je možno opraviti na steklih pravilnih kot tudi nepravilnih oblik.

Je tudi odličen dodatek graviranemu ali peskanemu steklu, saj se z njim pridobi večdimenzionalnost, oziroma dodatna globina. Širino brušenja se lahko v skladu s tehničnimi možnostmi oziroma samo debelino stekla prilagaja vašim željam, sicer pa je pri tej obdelavi najpomembnejše, da omogoča elegantno, postopno in tekočo izpeljavo roba stekla, ne da bi pri tem zmotila celoten videz.

S to obdelavo lahko dosežemo posebne vizualne učinke, še zlasti takrat, kadar več manjših stekel sestavimo v celoto. Optično postane steklo večplastno, oziroma je tretja dimenzija še bolj poudarjena. Žarki sonca ali svetloba luči, ki padajo skozi steklo, se lomijo pod različnimi koti in tako ustvarjajo zanimiv lom svetlobe. Tako lahko dosežemo dodatno igro svetlobe. Le-ta vpliva na načrtno popačenje slike pri gledanju skozi steklo, obenem pa ustvarja zanimive barvne učinke.

Nekaj primerov obdelave stekla