Lepljeno – Lamelirano steklo

Lepljeno steklo je sestavljeno iz dveh ali več plasti stekel. Med njimi je lepilni sloj, ki skrbi, da pri morebitnem razbitju delci stekla ostanejo na mestu oziroma se ne razletijo. Uporaba varnostnega stekla nudi protivlomno ter neprebojno zaščito, prav tako pa se priporoča pri uporabi stekla za zasteklitve v notranji arhitekturi, na primer za steklene ograje, stopnice in zasteklitve tal galerij, zunaj pa predvsem za fasadne zasteklitve in nadstreške.

Varnostna stekla so namenjena zaščiti ljudi in lastnine, za razliko od splošnega prepričanja, pa se ne uporabljajo zgolj na bankah. Varnost je ena najpomembnejših sodobnih vrednot, zato so pomembna zaščita tudi v podjetjih, trgovskih centrih in seveda v stanovanjskih stavbah. Nenazadnje pa varnostno steklo ne ščiti le pred nepridipravi, uporablja se takrat, kadar potrebujemo steklo izjemne trdote, ki se zagotovo ne bo razbilo.

Protivlomna in proti strelna stekla se iz več plasti spaja pri povečani temperaturi in pritisku. Med posamezne plasti stekla se vstavi PVB folije, ki so lahko brezbarvne ali barvne. Za varnostna stekla se v procesu lepljenja lahko uporabljajo tudi ornamentalna stekla, v masi obarvana stekla (Parsol), refleksna, nizko emisijska, samočistilna, emajlirana ali tiskana stekla. Dodatno se lahko poskrbi za graviranje, peskanje ali tisk. Tako je lahko tudi protivlomno steklo estetskega videza.

Primeri uporabe varnostnega stekla