Graviranje stekla

Graviranje je eden izmed načinov »slikanja« na steklo, pri katerem se v površino stekla dejansko ustvarjajo vdolbine različnih širin, ki so dobro otipljive. Izbirate lahko med motivi po že pripravljenih predlogah ali po individualnih željah. Prav tako lahko graviranje kombiniramo z drugimi zaključnimi oziroma estetskimi obdelavami, na primer s peskanjem,  fazetiranjem ter brušenjem robov.

Postopek se uporablja predvsem za estetsko obdelavo stekla, zato ni presenetljivo, da je najbolj razširjeno pri najrazličnejših drobnih steklenih izdelkih. Gravira se kozarce, steklenice, pokale in podobna darila. Prav tako je priljubljeno graviranje stekel za vitrine in prestižne razstavne prostore. Graviramo lahko tako klasično steklo kot tudi specialna stekla, pri čemer je dosežen estetski učinek še boljši.

Z graviranjem lahko vsakemu steklenemu izdelku dodamo nekaj prefinjenosti in predvsem poskrbimo, da je ta bolj opazen, ali dodatno prilagojen prostoru oziroma namenu. Pri uporabi graviranega stekla za poslovne in prodajne prostore je pogosta odločitev graviranje imena podjetja, logotip, ali za motive, ki pričajo o naši dejavnosti. Pri graviranju tako rekoč ni omejitev, »poslikava« stekla z graviranjem ima lahko tudi podobo razkošne slike, ki bo vsakomur vzela dih. Potrebno je le nekaj domišljije, pa lahko »prazno« stekleno površino hitro spremenimo v pravo umetniško delo.

Primeri nekaterih naših projektov